Rachel’s Muurschilderingen

Rachel’s Muurschilderingen

Klik hier om terug te gaan naar de Homepage.

contact opnemen met mij is makkelijk en vrijblijvend:
info @ rachelvanbalen.nl, 0612975870


Dit jaar bestaat Tennisvereniging Galefjild uit Hardegarijp 50 jaar. Om dat te vieren wou de organisatie de leden een mooie muurschildering schenken. Via via kwamen ze bij mij terecht. De buitenmuur moest eerst goed schoon gemaakt worden en in de impregneer worden gezet. Want het zou zonde zijn als de verf er al snel weer af gaat bladderen. Een goede verf voor buiten en een goede vernislaag doen de rest. Wat zijn ze blij met het resultaat. Kom je ook een balletje slaan?
Enkele jaren geleden schilderde ik een strandschildering voor een babykamer. Het gezin is nog steeds gek op de schildering, en daarom gaven ze mij opdracht om ook voor hun oudere zoontje een muurschildering te maken. Het jongetje is helemaal weg van molens en vlaggen, en is helemaal in zijn nopjes met zijn nieuwe kamer
Tennispark Vorenkamp is een tennispark dat ooit tussen de weilanden lag, maar in 100 jaar tijd deel is geworden van de Groninger woonwijk Helpman. Het kon een opknapbeurt goed gebruiken, en vanuit die gedachte kreeg ik de opdracht om in een moderne stijl een muurschildering te ontwerpen die alles met tennissen te maken heeft. Na veel overleg voerde ik in drie weken tijd de schildering uit op een muur van 9,5x6 meter. Klik hier om een filmpje te zien van het hele proces. >
Voor een aanstaande mama en papa mocht ik de slaapkamerdeur van hun naderende kleintje beschilderen. Ik kreeg een paar plaatjes van uiltjes, en mocht daar mijn eigen ding mee doen. Als het maar een zachte uitstraling kreeg, met niet teveel harde lijnen. Ik heb de uiltjes een wat realistisch karakter gegeven, en ze in de nacht bij het licht van de maan op een boom geplaatst. Doordat ik de hele voorstelling over de grote deurpanelen door heb laten lopen lijkt de deur een kozijn met een blik naar buiten te zijn geworden.
Al jarenlang had deze klant in haar hoofd dat ze graag een grote landkaart van Europa op haar muur wou hebben, zodat ze foto’s kon plakken bij de plekken waar ze samen met haar gezin op reis was geweest. De landsgrenzen heb ik in de kleur van de muur gelaten, en doordat ze nu dezelfde kleur als de wateroppervlakken hebben gekregen, geeft dit een speciaal effect. Het is voor mij fantastisch om te horen dat de schildering nog mooier is geworden dan dat mijn klant altijd in haar hoofd had gehad.
Voor de nieuwe Verfspeciaalzaak Bossina in Groningen mocht ik twee etalages beschilderen. Enkele maanden geleden heette deze winkel enkel Bossina, en was in handen van een andere eigenaar. Het was toen zowel een verfzaak als een zaak waar kunstschildermaterialen verkocht werden. Om de winkel nieuwe aandacht te geven, en de focus te leggen op het feit dat het nu een verfspeciaalzaak is geworden, mochten de grote etalageruiten middels een schildering een nieuwe uitstraling geven. Ik paste mijn ontwerp aan op de architectuur van het pand, en op de interesse van de nieuwe eigenaar: Jugendstil.
Voor een kattenliefhebster in Antwerpen mocht ik haar appartement in hartje centrum aankleden met een groep van 5 prachtige katten. Een Bengaalse kat, een Russische blauwe kat, een mysterieuze zwarte kat, een roodharige kat, en haar eigen katje. Geinspireerd op een boom vol katten die ik eerder maakte verspreidde ik in overleg de katten nu wat meer over de hele muur. Wat is het toch bijzonder om zo’n kat onder mijn handen te zien ontstaan, tot leven te zien komen…
Een hoogholtje is in Groningen de benaming voor een hoge vaste voetbrug, waar boten onderdoor kunnen varen. In het trapgat van een huis in het hoge noorden mocht ik een landschap schilderen. Ik liet mij inspireren door het Groninger landschap, en kwam uit op het karakteristieke hoogholtje, gesitueerd in een boomrijke omgeving. Ik heb het in zachte groene tinten geschilderd, passend bij de zachte kleuren van de trap en de muren. In de bomen en op de brug zijn verschillende vogels en dieren te vinden. Op verzoek van hun zoontje schilderde ik er nog een lieveheersbeestje in, voor hem op ooghoogte.
Dankzij een toevallige ontmoeting op de boot naar Ameland kreeg ik de opdracht om in een vakantiehuisje aldaar een strandschildering te maken. Na helder overleg kwam ik tot een schets, en in twee dagen zette ik dit landschap neer. De eigenaren keken hun ogen uit, en toen we naar het strand van Hollum liepen dachten ze heel even dat ze thuis op de bank zaten te kijken naar hun schilderij. Een mooier resultaat kun je niet hebben lijkt mij!
Voor het ICT bedrijf Br!n mocht ik twee muurschilderingen maken. Deze ruimte met computerkasten maakt dat het bedrijf nog groter lijkt dan het is ;-) . Het was een hele klus om alle perspectief-lijntjes eerst uit te zetten, maar wel noodzakelijk om het geloofwaardig over te laten komen. En dat is gelukt.
Voor het ICT bedrijf Br!n mocht ik twee muurschilderingen maken. De een met een voorstelling van de ruimte, de ander met een gang vol computerkasten. Wel zo toepasselijk, en wellicht prettig voor de werknemers om af en toe vanachter hun computer bij weg te kunnen spacen.
Deze poezen en katten maken deel uit van ‘De Kattenclub’. De Kattenclub woont samen onder 1 dak met portretschilder Han Hagens (BeautyArt) en tekstschrijver Erica van Strien (TekstAtelier Eerzs) . Naar aanleiding van een garagedeur waar ik katten op geschilderd had, kreeg ik de vraag of ik in hun huiskamer een schildering wou maken van hun vijf katten, met daaraan toegevoegd 3 katten die niet meer onder de levenden zijn. Ik maakte twee ontwerpen: 1 met alle katten op een hoop, en 1 met elke kat op een aparte tak van een boom. Het ontwerp met de boom werd gekozen. Met aandacht voor de specifieke kenmerken van elke kat ging ik een aantal dagen bij deze mensen aan de slag. Het resultaat is gelukkig ook door de katten goedgekeurd ;-)
6 uur werktijd"> Ik kreeg de vraag of ik een muurschildering voor een babykamer die ik eerder maakte, opnieuw te maken. Alleen dit keer niet voor een meisje, maar voor een jongen. Omdat ik de schildering al een keer eerder gebruikt heb kon ik sneller werken. In plaats van 8 uur deed ik er 6 uur over. Ook paste ik de kleuren aan de directe omgeving aan, waardoor het toch weer een unieke wandschildering is geworden. Tot grote tevredenheid van de klant.
14 dagen schilderen”> Elk jaar is het tijdens de maand november ‘Kunstmaand’ op Ameland. Dit jaar mocht 1 kunstenaar voor deze gelegenheid de vuurtoren van Ameland beschilderen. Na de Kunstmaand zou de schildering weer verwijderd worden. Dit alles wist ik toen ik mijn idee opstuurde. Wat ik niet wist was dat ik zou winnen, en dat er ongelofelijk veel achter weg zou komen. Het is een waanzinnig project geworden. Als je er meer over wilt zien en lezen kun je het beste even kijken op de Facebookpagina ‘RachelsVuurtorenAmeland’.
Deze katten (en hond) zijn de lievelingen van twee mensen in Leeuwarden. Het zijn ‘Exotics’, kortharige Perzen. Hun platte snuit is kenmerkend, en ze zijn vaak te vinden op kattenshows. De katten van de schildering doen daar niet meer aan mee, maar stelen inmiddels wel de show op deze garagedeur. In mijn eerste bezoek heb ik foto’s van de katten genomen, waarna ik thuis een ontwerp maakte. Het ontwerp werd enthousiast ontvangen, en de uiteindelijke uitvoering ontroerde de eigenaren diep. En ik? Ik was verbaasd om te zien dat ik op zo’n grote schaal in staat was om overtuigend deze dieren weer te geven.
Omdat het voor klanten van Praxis Groningen niet duidelijk was waar de ingang naar de bouwmarkt was, mocht ik op een muurtje een richtingaanwijzer in een bijpassende stijl maken. Ik heb er een speelse draai aan gegeven waar iedereen enthousiast over was. Eerst ben ik schetsen gaan maken van de materialen die ze verkopen. Deze ben ik daarna strak gaan uitwerken, tot grafische vormen die bijna aan logo’s doen denken. Zo strak mogelijk geschilderd, zodat het helemaal bij de winkel past.
Er was eens… een meisje… En dat hield veel van roze… En dit meisje was zo gelukkig dat zij helemaal zelf mocht kiezen wat zij graag op haar muur en mooi gezaagde bed wou laten schilderen. Ze koos voor Prinsessen dingen, zoals hartjes, kroontjes, bloemen en regenboogkleuren.. En zo gebeurde het dat haar wens in vervulling ging.. Nu laat ze haar kamer blij aan iedereen die langs komt zien, en droomt zij zoete dromen. The End.
Naar wens van de opdrachtgever heb ik glow in the dark verf toegevoegd aan het gras en aan de wolken. Omdat ik uitgebloeide paardenbloemen aan het gras had toegevoegd ontstond het idee om onzichtbaar zwevende pluisjes toe te voegen, die alleen in het donker te zien zijn.
Voor een belevingstuin mocht ik op het raam van een dierenverblijf een koala schilderen. Net als een echte koalabeer zit hij een beetje hoog in de boom, geklemd tussen twee takken. Door het raam zie je een landschap en bladeren van echte bomen. Daardoor zit hij echt tussen het groen verscholen! Schilderen op een lichtdoorlatend raam is heel anders dan op een muur. Een leuke uitdaging van spelen met licht en verf.
Een verrassing van een man voor zijn vrouw/vriendin. Ik kreeg een foto van haar, met de vraag of ik door het schilderen van bomen met takken haar gezicht kon vormen. Ik had haar nooit ontmoet, en kon dus alleen op de foto afgaan. Gelukkig kreeg ik later te horen dat zij zichzelf er, tot grote vreugde van haar man/vriend, meteen in herkende. De schildering bevindt zich op een tuinhuisje. Voor de achtergrond heb ik eerst een structuur van Varens geschilderd.
In januari hield ik een Facebook-actie, ter promotie van m’n muurschilderingen-bedrijf. Leon was de winnaar, en hij besloot dat ik voor zijn dochter Ronja een schildering mocht maken. Ronja koos toen zelf ervoor om haar naam te laten schilderen in graffity stijl, met daar aan toegevoegd een witte duif. Apetrots is ze!
De biologische winkel Het Ekohuis in Eelde vroeg mij om gedurende 2015 en 2016 voor elk seizoen een etalage schildering te maken. Op het raam zelf staat een wit logo, dat op een abstracte manier een brood voorstelt. Hier heb ik in het geval van de schapen (lente) omheen gewerkt, en in mijn laatste schildering (zomer) heb ik hem onderdeel gemaakt van mijn schildering. Voor de herfst had ik een boom met blaadjes en vogels geschilderd, en voor de winter abstracte sneeuwvlokken.
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Klassieke Academie in Groningen, mocht ik meedoen met een muurschilderproject voor de openbare ruimte.

Mijn ontwerp bestond in elk geval uit de rood/wit/zwarte pilaren. Deze zijn geinspireerd op eeuwenoude mantelspelden die in de omgeving gevonden waren (te zien in het Fries Museum boven de parkeergarage).

In overleg met de bekende schilder Matthijs Roling kozen we ervoor om tussen de pilaren een natuurlijk tafereel te schilderen (wel zo prettig in een grauwe parkeergarage). Zodoende zijn drie van mijn kamerplanten nu in Leeuwarden op de muur te bewonderen.
Naar aanleiding van een eerder geschilderde boom met uiltjes kreeg ik de vraag of ik dit weer wou doen. Natuurlijk! Ik vind het wonderlijk om te merken dat ik van elke schilderklus weer iets weet te maken. En dat het altijd iets unieks en persoonlijks blijft. En dat ik het prachtig vind om mensen blij te maken met iets wat ik zelf erg mooi vind om te doen. Iedereen blij, dat gaat in mijn geval in dit vakgebied zeker op!
De bloedbank in Groningen had een brandje gehad in de meterkast. Sindsdien werden bezoekers bovenaan de trap door een lelijke noodkast verwelkomd. Door hier een schildering voor te plaatsen is dit euvel opgelost. Ik mocht een eigen ontwerp maken, waarin ik elementen van het bloeddonor zijn terug liet komen (zoals de bloedgroepen), en het logo van de bloedbank zelf: Sanquin.
Een slaapkamerdeur beschilderen is een toffe manier om iets moois te maken van een saai wit vlak. Om het helemaal goed te doen moet een gladde deur eerst voorbehandeld worden, zodat de verf er goed op blijft zitten, maar dan heb je ook wat! Namelijk een heel persoonlijke kamer.
Twee pilaren met een wit vlak daar tussen. Wat een serene aanblik kan dat geven! Ruimte om te dromen. In overleg met de opdrachtgeefster kwam ik tot dit resultaat. Een tip van een leermeester voor een volgende keer: kies twee verschillende pilaren uit. Dan hoef je ze niet met elkaar te vergelijken.
Een wc pimpen, waarbij ik de vrijheid had om me uit te leven op basis van een door de klant gegeven onderwerp (Human Design). Het is een kleurrijk toilet geworden, een feest om te bezoeken, zowel voor haar als voor de klanten die zij wekelijks ontvangt.
Voor de vergaderruimte van het COA mocht ik naar eigen ontwerp een muurschildering maken. Ik liet mij inspireren door Moorse mozaïeken die ik in Spanje had gezien. Van een bedompt hok werd het ineens een sjieke ruimte.
Een jungle muurschildering voor op de slaapkamer. Met allerlei dieren: olifanten, een giraffe, tijger, zebra, aap, flamingo’s, een schildpad. Als voorbeeld kreeg ik een piepklein plaatje, maar het bleek geen enkel probleem te zijn om op mijn manier hier iets van te maken.
Een jungle muurschildering voor op de slaapkamer. Met allerlei dieren: olifanten, een giraffe, tijger, zebra, aap, flamingo’s, een schildpad. Als voorbeeld kreeg ik een piepklein plaatje, maar het bleek geen enkel probleem te zijn om op mijn manier hier iets van te maken.
Rechts staat het voorbeeldplaatje dat ik kreeg. Naar aanleiding daarvan, en na wat meer speurwerk omtrent de mij tot dan toe onbekende Me To You Beertjes, heb ik de schildering op de linkerfoto gemaakt.
Rechts staat het voorbeeldplaatje dat ik kreeg. Het lettertype mocht ik aanpassen, vooral de hoofdletter W. De linkerfoto toont het resultaat. Mooier dan het origineel toch?
Rechts staan de voorbeeldplaatjes die ik kreeg. Kinderkaartjes met een strandtekening. Ik mocht het strand iets serieuzer schilderen, wat goed gelukt is. De vogelstickers en de vuurtoren zijn in de kinderkamer aanwezige attributen, die ik in de schildering terug heb laten komen.
Het enige voorbeeldmateriaal dat ik kreeg was bammbamm en dino bij elkaar. De omgeving mocht ik erbij verzinnen. Door wat Flintstones filmpjes te bekijken verzamelde ik beeldmateriaal, en kon ik uiteindelijk dit landschap maken.
Rechts staat het voorbeeldplaatje dat ik kreeg. Wat kleur betreft mocht ik mijn eigen inzicht gebruiken. Ik heb het rustig gehouden, zodat de intimiteit ervan versterkt werd.
Rechts staat de voorkant van een boek van Toon Tellegen. Hier mocht ik mij door laten inspireren. Een dekentje met konijntjes erop deed de rest, en de dromerige wolkenwereld van konijn en eekhoorn is het resultaat geworden. Dit werk is op een paneel geschilderd, en aan een schuin plafond gemonteerd.
Is links dezelfde ruimte als die op het rechterplaatje? Jazeker.. De toiletruimte van Club Paradigm zag er na mijn behandeling volledig anders uit!
Woon- Zorgcomplex ‘De Damsterborg’ vroeg mij of ik hun entree wou opvrolijken. Omdat alles mocht besloot ik het groot aan te pakken. Het ziet er nu een stuk vrolijker uit dan voorheen, toen het enkel uit betonkleur bestond. Blauwe luchten met overal rondfladderende vlinders.
Voor een aanstaande tweeling mocht ik een boom met uiltjes schilderen. Na eerst een paar voorbeelden te hebben bekeken, heb ik er een eigen boom, met eigen uiltjes van gemaakt.
Een boom in een huiskamer is heel wat anders dan een boom in een babykamer. Maar oh, wat mooi! De takken strekken zich over de volledige lengte van deze ruimte uit, en verbinden het voor- en achtergedeelte.
Rechts zie je een plaatje van de ramen waar ik op en omheen geschilderd heb. Het bevindt zich in een hostel in Australië (Alice Springs). Toen ik daar rondreisde mocht ik dit maken, in ruil voor kost en inwoning. Een abstracte raamschildering, en daar omheen roze gekko’s (een soort hagedissen).
Rechts de schets, links de uitvoering. Althans, een deel daarvan. De werkelijke schildering bevindt zich verspreid over 3 verdiepingen. Een Project van Nijestee gaf haar bewoners de mogelijkheid om hun portiek te laten pimpen door een kunstenaar. Omdat er een aantal kinderen wonen, besloot ik dit dieren bos te schilderen.
In een week tijd een muur van zo’n 10 meter breed beschilderen. Voor een bekende kroeg in de stad. Het thema was ‘Maori’s uit Nieuw-Zeeland’.
Voor deze muurschildering kreeg ik een piepklein plaatje als voorbeeld. Ik heb toen het internet afgestruind op zoek naar meer beeldmateriaal, zodat ik deze drie papegaaien kon schilderen.
In het Oude RKZ (een oud ziekenhuis waar zo’n 250 mensen wonen), gingen we de bar verbouwen. Samen met Michel Velt schilderde ik een plafondschildering, geïnspireerd op de oude buizensystemen die altijd in haar kelders liepen voor het verwarmingssysteem. Wat een fantastische onderneming, zo’n plafondschildering!
Een muurschildering in het Oude RKZ (een oud ziekenhuis waar zo’n 250 mensen wonen), geïnspireerd op haar vele bewoners.
Teksten op de wand schilderen, in plaats van muurstickers te gebruiken. Het is net even wat echter.

©2010 Rachel van Balen